OSB'deki Bilim ve Teknoloji Koleji öğrencileri, LPG’li jet motoru üretti

OSB'deki Bilim ve Teknoloji Koleji öğrencileri, LPG’li jet motoru üretti

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi'ndeki TSO Bilim ve Teknoloji Koleji Okulu öğrencileri, LPG ile çalışan jet motoru üretti. Okul Müdürü Mehmet Hanifi Çelik, öğrencilerinin hazırladığı jet motorunun, deniz ve kara araçlarında rahatlıkla kullanılabileceğini belirterek, projeyi geliştirmek için iş insanları ile görüşmelere başladıklarını söyledi. Çelik, “Bu projede ilk başta amaçlarımız vardı. Bu amaç Türkiye’de gerekli olan ara elemanları, kaliteli ara elemanları yetiştirmek ve ülke ekonomisine katkı da bulunmak. Yine çocuklarımızın ve öğretmenlerimizin düşünceleriyle bir proje gerçekleştirmeye çalıştık. Bu projede de ana hedefimiz jet motoru üretebilmekti. Arkadaşlarım ve öğrencilerim bunu başardılar. Onları canı yürekten kutluyorum. Hedefimiz ülkemize teknolojik alanda ülkenin gelecekte ekonomik anlamda yapabileceği ve ülke ekonomisine katkıda bulunabileceği projeler gerçekleştirmektir. Dizel veya benzinli olmasından çok, yine ülke ekonomisine katkıda bulunmak amacıyla tüplü olmasını istedik. Kara taşıtları ve deniz taşıtları araçlarında kullanmak üzere tüplü bir mekanizma düşündük ve onu öğrencilerimiz tasarladılar, bu konuda çok mutluyuz. Bunlar uygulama alanlarına geçebilmesi için ülkede bunları farklı alanlarda kullanabilmek için iş adamlarıyla gerekli görüşmelerimiz başlamıştır" dedi.

"ÖĞRENCİLER HAYAL GÜÇLERİNİ ORTAYA KOYDU"
Makine öğretmeni Haşim Tanrıverdi, öğrencilerini somut bir şey ortaya çıkarmasından çok hayal güçlerini geliştirebilmeleri ve dünyaya daha farklı bakabilmeleri için projeyi hazırladıklarını ifade ederek, "Öğrencilerimizin somut bir şey ortaya çıkartmasından daha çok hayal güçlerini geliştirebilmeleri için, dünyaya daha farklı bakabilmeleri için küçük bir proje gerçekleştirmek istedik. Onların daha sonra üniversiteyi kazandıktan sonra bu projenin üzerine daha farklı şeyler koyarak daha net bir şey ortaya çıkartmasını sağlayacaktır" diye konuştu.

"YAPAMAZSINIZ" DEMİŞLERDİ
11'inci sınıf öğrencisi Furkan Serakioğlu, projeyi hazırlarken, birçok kişinin yapamayacaklarını ve başaramayacakları konusunda kendilerine olumsuz eleştiri getirdiklerini, bunları göz ardı ederek azimle çalışmalarına devam ettiklerini ve başardıklarını anlatarak, şöyle konuştu;
"Projeye başlamadan önce geceleri uyuyamadığımız bile oldu. Nasıl yapacağız, projemizi daha nasıl iyi bir hale getirebiliriz, nasıl geliştirebiliriz. Projemiz bittikten sonra o projemizi nasıl daha iyi bir hale getirebiliriz. Mesela ek olarak nasıl özellikleri ekleyebiliriz diye çok düşündük. Sonradan çok şey ekledik projemize. Projemizi başardık, verimini aldık. Yolumuza devam etmeyi de düşünüyoruz. Hoş karşılamayan da oldu, hoş karşılayan da oldu, yapamazsınız diyende oldu. Yaparsınız diyende oldu, biz olumsuz eleştirileri göz önünde bulundurmadık. Hedefimize odaklandık ve yolumuzda başarıya ulaştık"

17/01/2020