Diyarbakır'dan Dünyaya açılan pencere: Cengiz Kablo

Diyarbakır'dan Dünyaya açılan pencere: Cengiz Kablo

Diyarbakır'da, dedesinden sonra babası ve kardeşleriyle birlikte yürüttükleri kablo üretiminde dünya markası haline gelen Cengiz Kablo İhracat Servisi Sorumlusu Veysi Cengiz, Türkiye'deki 81 kente ve Libya, Irak, Meksika, İtalya, Avusturalya ve Malezya olmak üzere onlarca ülkeye kablo ihracatı yaptıklarını söyledi.

Daha önce dedesinin motor sarımı ile başladığı meslekte, 60 yıl sonra babası ve 2 kardeşiyle birlikte seri kablo üretimine başladıklarını belirten Cengiz Kablo İhracat Sorumlusu Veysi Cengiz, "Organize Sanayi Bölgesi 2'inci etapta, 7 bini kapalı toplam 25 bin metrekare alanda üretim yapıyoruz. 2012'de fabrikamızın inşaatını bitirdik. Daha önce şehir içinde 2009'da başladık. Ama 60 yılldan beri dede ve babam motor sarımı, yani bobinaj sarımı yaparak başladı. Biz de devam ettirdik. 20-25 yıl mağazacılık yaptık. Daha sonra üretime başladık. Ben ve babam ilk üretimi kurduk. Daha sonra OSB'de başladık" dedi.

Sur'da yaşanan hadiselerden sonra şehirdeki atölyeyi OSB'deki fabrikaya taşıyarak, seri üretime başladıklarını belirten Cengiz, "Buraya gelince 2015'de ağır makineleri de getirerek, seri üretime başladık. Türkiye'de ilk defa kablo, hem dalgıç teli, hem de bobin telini bir arada üreten tek firmayız. Türkiyenin 81 vilayetinde müşterimiz var. Türkiye'nin bütün illerine Diyarbakır'dan kablo gönderiyoruz. Şu an 15 kişi çalışıyor. Tam kapasite ile çalışırsak, 200 kişi istihdam edilecek. Yüzde 30 üretim kapasitesiyle çalışıyoruz. Ama Malezya, Libya, Türkmenistan, Irak, Meksika İtalya Avusturalya gibi onlarca ülkeye ihracat yapıyoruz" diye konuştu.

"MALEZYA'DAKİ ASKERİ TESİSE, DENİZALTI MOTORU KABLOSU İHRAÇ ETTİK"
Butik bir ürün imalatı yaptıklarını ancak çok özel müşterilerinin bulunduğuna dikkat çeken Cengiz, Malezya'daki askeri bir tesise denizaltı motoru için kablo üretimi yaptıklarını belirterek, şöyle konuştu:
"Bizim ürün az ama butik bir ürün. Devasa boyutlarda gitmez ama özel tüketicisi var onlara ulaşıyor. Hedefimiz üretimimizin yüzde 50'sini ihraç etmek. Bu ülkeyi, bu memleketi seviyoruz. Burada üretim yapmak istedik, burada istihdam yaratmak istiyoruz. Kriz bizi çok fazla etkilemiyor ama doların dalgalanması zaman zaman bizi olumsuz etkileyebiliyor, bunun dışında bir sıkıntı yok. Yeni pazar arayışlarımız her zaman devam ediyor. Malezya'da askeri bir tesisin denizaltı motoru için kablo ihracatı yaptık. Çok fazla bilinmese de çok özel bir üretim ve çok özel ülkelere ihracat yapıyoruz. İç piyasada büyük bir talep var. Yurt dışında öncü sektörlerle birlikte müşteri buluyoruz. Dış Ticaret Bakanlığı'nın verdiği bazı sistemler var onun üzerinden de müşteri buluyoruz. Hangi ülke daha çok kullanıyor önce onu tespit ediyoruz, sonra da hedef müşterilerimizin listesini oluşturup görüşmelere başlıyoruz. Hammademizin yüzde 5'ini yurt dışından getiriyoruz, diğer hammadelerimizin hepsini Türkiye'de temin edebiliyoruz."

Ülkemizin önde gelen kablo firmaları arasında yeralan Cengiz Kablo, 1974 yılında yüzde 100 yerli sermayeyle Diyarbakır'da kurulmuştur. Modern bilgi işlem altyapısı ve otomasyon teknolojisine sahip Cengiz Kablo, yıllık 800 ton bakır işleme kapasitesine sahiptir.

Bütün kalite belgelerine sahip ve CE Avrupa ürün mevzuatlarına uygun olan Cengiz Kablo, tüketiciliğine güvenilir ve üstün kaliteli ürünler sunarak, sürekli müşteri memnuyetini sağlamaktadır.

04/10/2019