Diyarbakır'da; Türkiye Teknoloji Buluşmaları

Diyarbakır'da; Türkiye Teknoloji Buluşmaları

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) himayesinde, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Ticaret Borsası desteği ve 29 kurumsal firmanın sponsorluğunda, farklı illerde düzenlenen "Türkiye Teknoloji Buluşmaları KOBİ'ler İçin Dijital Dönüşüm" konulu etkinliğin, 73'üncüsü Diyarbakır Divan Otel'de düzenlendi.

Kurumsal sponsorlardan 18 konuşmacının dijital dönüşüm ile ilgili çok değerli sunumlarının paylaşılacağı etkinliğe Gıda Tarım ve Hayvancılık eski Bakanı Kutbettin Arzu, Diyarbakır OSB Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Odabaşı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, TOBB E-Ticaret Sektör Meclisi Başkan Yardımcısı Merter Özdemir, sponsor firmaların CEO'ları, bölge oda başkanları, işletmeler ve dijital dönüşüm ile ilgilenenler özel sektör temsilcileri katıldı.

Açılış konuşmasını yapan TOBB E-Ticaret Sektör Meclisi Başkan Yardımcısı Merter Özdemir, Türkiye Ticaret Meclisi olarak ülke genelinde E-ticaret seferberliği başlattıklarını belirterek, "E-ticaret seferberliği kapsamında yerelde Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ile ortak çalışma yapmayı planlıyoruz. 1 yıl boyunca yerelde KOBİ'lere e-ticaret sitelerinin kuruluşu, eğitim ve danışmanlık desteği vermeyi öngörüyoruz. İşletmelere balık tutmaktan ziyade olta vererek e-ticarete geçmelerini sağlamayı hedefliyoruz" dedi.

Diyarbakır TSO Başkanı Mehmet Kaya da, dijital hayatın çok hızlı geliştiğini, imalat, sağlık, eğitim ve benzeri her alanda, her sektörde önümüze çıktığını ifade ederek, şöyle konuştu:
"E-ticaret sektörü her yıl geleneksel perakende sektöründen yaklaşık yüzde 1 oranında pay çalıyor. Dijitalleşme ile küresel piyasalarda rekabet artıyor ve online irtibat önem kazanıyor. Ancak, Türkiye genelinde firmaların sadece yüzde 22'si dijital teknolojiler hakkında bilgiye sahip. Teknolojik bilgiye sahip firmalar da dahi yıllık ciroların maksimum yüzde 1'inin bu iş için ayrıldığını görüyoruz. Yurt dışında ise bu oran ortalama yüzde 3 civarında. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası olarak 2 önemli proje gerçekleştiriyoruz ve bu projelerin dijital dönüşüme önemli katkılar sunacağını düşünüyoruz. Öncelikle Sanayi Mektebi Tasarım ve Eğitim Merkezi bünyesinde işletmelerin farklı iş süreçlerinde kullandıkları yazılımlar, tasarım ve benzeri alanlarda eğitimler düzenliyoruz. Bunu kurumlarımız ve yerel sivil toplum örgütlerimiz desteği ile geliştiriyoruz. Diğer bir projemiz de Girişimcilik Destek Merkezi. Burada da gençler başta olmak üzere girişimci adaylarının iş fikirlerinin start up aşamalarını destekleyeceğiz. Bizler oda olarak dijital dönüşüm ile ilgili hem yerelde hem de ulusal düzeyde işbirlikleri ile çalışma yapıyoruz ve bundan sonraki süreçte bu çalışmaları sürdürüyor olacağız."

Daha sonra TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Diyarbakır Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Engin Yeşil ise yaptığı konuşmada, "Türkiye'nin cari açık ve işsizlik sorununun dijital ekonomiye, e-ticarete ve özellikle e-ihracata yatırım yaparak çözülebilir. Yakın bir zamanda içerisinde küresel e-ticaret 4 trilyon dolara, e-ihracat 1 trilyon dolara ulaşacaktır. Artık hedefimiz küresel e-ticaret pastasından pay almak olmalıdır. Türkiye'nin e-devlet alanında başarılı olduğunu, ancak artık dijital devlet, dijital belediyelere geçilmesi ve dijital yetkinlik desteğinin kurumlara ve işletmelere verilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Türkiye Teknoloji Buluşmaları daha sonra başarılı KOBİ örnekleri, Fintech'ler KOBİ'lerde Dijital Dönüşümün Neresinde?, E-ticarette Pazar Yeri, Dijital Skor Ölçümü, İş'te Yeni Medya Stratejileri, E-ticarette Lojistik ve Ödeme Sistemleri Entegrasyonları sunuş ve panelleri ile devam etti.

18/10/2019